_________________________________________________________________________
Ernestina van de Noort (Lochem, 1963) studeerde Vertaalkunde (Frans/ Engels) aan het Hoger Instituut voor Vertaalkunde van de Universiteit van Maastricht (1982-86) en Spaanse Taal —en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam (1986-92). Sinds haar eerste reis in 1990 is ze een regelmatige bezoeker van Cuba. Als freelance journalist publiceert ze regelmatig over Latijnsamerikaanse, Cubaanse en Spaanse populaire muziek en in het bijzonder over de Cubaanse volkslyriek. O.a. Das Panorama der kubanischen Musik in den Niederlanden, in: Torsten Eßer/ Patrick Frölicher. ‘All mein Dasein ist Musik...’ Kubanische Musik vom Rumba bis Techno (Rotpunktverlag, Zürich, 2003); Oye Listen, Magazine voor Wereldmuziek.
Op verzoek van Muziekcentrum de Ysbreker organiseerde ze een festival Cubaanse muziek Cuba in de Ysbreker (juli 2000), waarin de ontmoeting tussen folklore en hedendaagse muziek centraal stond.
Ze vertaalde diverse Cubaanse, Latijnsamerikaanse, Spaanse en Franse artfilms en (muziek) documentaires zoals ‘Fresa y Chocolate’, ‘Buena Vista Social Club’ (Wim Wenders), ‘Lágrimas Negras’ (Sonia Herman Dolz), Het Ondergronds Orkest (Heddy Honigmann). Verder werkte ze als tolk/vertaler voor kunst- en cultuurprogramma’s van de VPRO en NPS, voor het International Documentary Filmfestival 1992 (Retrospectief Cuba), het Latijnsamerikaanse Filmfestival Lantaarn/ Venster Rotterdam 1994 (Retrospectief Cubaanse muziekdocumentaires) en het International Filmfestival Rotterdam (1993-2003).
In 1997 werkte ze mee als researcher en tolk voor de documentaire ‘Riviera Hotel’ (Bernie Ijdis) over het gelijknamige hotel in Havana. Als regieassistent was ze werkzaam bij Twee Minuten Stilte, De Juiste Maat (Heddy Honigmann), Enigma Variaties (Peter Oosthoek). Ze maakte een korte reportage voor Actualiteitenrubriek 7 Dagen (VPRO) Overleven op Cuba (2001). Met regisseur Merlijn Passier en cameraman Hans Bouwma vertrok ze onlangs naar Cuba voor een nieuw filmproject.

_________________________________________________________________________